محمد نصیری
بنیانگذار انجمن تخصصی فناوری اطلاعات ایران ، هکر کلاه خاکستری ، کارشناس امنیت اطلاعات و ارتباطات

Biztalk چیست؟ معرفی بیزتاک سرور مایکروسافت به زبان ساده

فرض کنید که سیستم های مختلف نرم افزاری در یک سازمان وجود دارند که دارای پایگاه داده های مختلف ، سیستم های احراز هویت مختلف و بعضا زبان های برنامه نویسی مختلف هستند و شما قصد دارید که همگی آنها را یکپارچه کنید و حداقل از نظر احراز هویت یک سیستم مرکزی ایجاد کنید ، یکی از راهکارهای طراحی این راهکار Biztalk سرور است ، قبل از اینکه به سراغ نحوه کار BizTalk برویم بایستی بدانیم که BizTalk چیست وچه زمانی باید از آن استفاده شود.

دوره های شبکه، برنامه نویسی، مجازی سازی، امنیت، نفوذ و ... با برترین های ایران

BizTalk یک محصول مایکروسافتی است که به عنوان محصول Integration and Connectivity یا ارتباطات و یکپارچگی ارائه شده است ، به زبان ساده تر BizTalk توانایی برقراری ارتباط بین سیستم های متنوع را دارد. در واقع BizTalk می تواند راهکاری باشد برای اینکه شما بتوانید Application هایی از پلتفرم های مختلف را با هم مرتبط کنید و در نقش یک واسط عمل کنید و در این بین نیازمندی های خود را از داده های عبوری از داخل BizTalk نیز خارج کنید. مکانیزم کاری BizTalk را می توانید به شکل کامل در شکل زیر مشاهده کنید :

بیزتاک سرور چیست

همانطور که در شکل بالا مشاهده می کنید اجزاء اصلی تشکیل دهنده BizTalk شامل Adapter ها ، Pipeline ها ، Map ها ، Schema ها ، Orchestration ها ، Port ها ، Message Box ها و Rule ها می باشند که در ادامه در خصوص هر یک از این اجزا صحبت خواهیم کرد :

  • Adapter : طبیعی است که ورودی برنامه BizTalk از خروجی برنامه های دیگر گرفته می شود . ما از Adapter ها در BizTalk به عنوان Endpoint یا نقاط پایانی نام می بریم که قرار است ارتباط ما با نرم افزارها یا Application های خدمات دولتی را برقرار کنند. در واقع ما با استفاده از Adapter ها ارتباط بین BizTalk و نرم افزارهای ورودی و خروجی را ( سیستم های خارجی ) برقرار می کنیم. با توجه به تنوع Application هایی که قرار است در BizTalk قرار بگیرند ، این امکان وجود دارد که در صورت عدم وجود Adapter های پیشفرض برای اتصال به Application ها از Adapter های شخصی سازی شده نیز استفاده کنیم. Adapter ها در BizTalk قابلیت های اتصالی یا به زبان بهتر مکانیزم های ارتباطی متنوعی را ارائه می دهند برای مثال ما Adapter های تخصصی برای اتصال به پایگاه داده های SQL ، برای اتصال در قالب فایل و ... را در اختیار داریم و امکان تعریف ورودی هایی از نوع دیگر نیز وجود دارد.
  • Pipeline : در این قسمت بعد از ورود داده ها از Adapter ها ، Pipeline ها وظیفه تبدیل کردن داده ها به اشکال مختلف را بر عهده دارند ، اکثرا این تبدیل به شکل داده هایی از نوع XML که برای کلیه پلتفرم ها قابل درک است انجام خواهد شد اما قابلیت تبدیل به فرمت های دیگر نیز وجود دارد. مشابه فرآیندی که در Adapter ها به عنوان ورودی و خروجی وجود دارد Pipeline ها هم داده ها را در هنگام ورود و خروج تبدیل می کنند ، این فرآیند تبدیل داده در این وسط به دلیل نیاز BizTalk برای درک ماهیت داده ها برای تجزیه و تحلیل آنها است و در واقع می توان اینطور گفت که Pipeline ها داده ها را به شکلی قابل فهم برای BizTalk تبدیل می کنند. برای مثال داده هایی از نوع فایل یا MSSQL در هنگام ورود به BizTalk بایستی بصورت XML تبدیل شوند تا تجزیه و تحلیل بر روی آنها انجام شود.
  • Map : در واقع MAP یا نقشه تغییراتی که قرار است بر روی داده های ورودی و خروجی به BizTalk انجام شود را مدیریت می کند ، برای مثال فرآیند های محاسباتی و ریاضی ، اعمال کردن فیلترینگ و ... همگی با استفاده از MAP در BizTalk تعریف می شوند ، اگر در پروژه بخواهیم ورودی ها و خروجی های درخواست های خدمات را بررسی کنیم و گزارش گیری کنیم این MAP ها هستند که به ما کمک خواهند کرد.
  • Schema: این قسمت همانطور که از نامش هم پیداست برای قالب بندی پیام ها یا Message هایی استفاده می شود که به BizTalk سرور وارد و از ان خارج می شود ، BizTalk از زبان XML Schema Definition یا XSD برای تعیین کردن قالب یا Structure پیام ها استفاده می کند.
  • Orchestration: فرآیند های تصمیم گیری ( سناریوهای تصمیم گیری ) و شرط گذاری در این قسمت انجام می شوند. در این قسمت می تواند تعریفی از نحوه باز و بسته شدن خدمات برای هر یک از دفاتر با توجه به مجوزها و ... تعریف کرد.
  • Port : پورت ها یا Ports در واقع محلی هستند که Adapter ها ، Pipeline ها و Map ها پیکربندی می شوند. به پورت هایی که در قسمت مبدا قرار می گیرند یا Source End هستند در اصطلاح Receive Ports و به پورت هایی که در قسمت مقصد یا خروجی قرار می گیرند Destination Ports یا Send Ports گفته می شوند. برخی اوقات ممکن است که در Port ها Map ها پیکربندی نشوند اما این بستگی به طراحی ما دارد ، به هر حال همیشه در Port ها Adapter ها و Pipeline ها پیکربندی می شوند.
  • Message Box : بصورت خیلی ساده باید بدانیم که کلیه فرآیند کاری BizTalk بر اساس پیام یا Message هایی است که باید از جایی گرفته شود به جایی ارسال شود که این Message بر اساس پردازش هایی که روی داده های ورودی و خروجی انجام می شود و همچنین Rule ها یا قوانینی که ما تعیین می کنیم انجام می شود. Message Box محلی برای نگهداری و تصمیم گیری در خصوص Message ها در BizTalk است.

نویسنده : محمد نصیری

منبع : microsoft.tosinso.com

هرگونه نشر و کپی برداری بدون ذکر منبع و نام نویسنده دارای اشکال اخلاقی می باشد


محمد نصیری
محمد نصیری

بنیانگذار انجمن تخصصی فناوری اطلاعات ایران ، هکر کلاه خاکستری ، کارشناس امنیت اطلاعات و ارتباطات

محمد نصیری هستم ، هکر قانونمند و کارشناس امنیت سایبری ، سابقه همکاری با بیش از 50 سازمان دولتی ، خصوصی ، نظامی و انتظامی در قالب مشاور ، مدرس و مدیر پروژه ، مدرس دوره های تخصص شبکه ، امنیت ، هک و نفوذ ، در حال حاضر در ایران دیگه رسما فعالیتی غیر از مشاوره انجام نمیدم و مقیم کشور ترکیه هستم ، عاشق آموزش و تدریس هستم و به همین دلیل دوره های آموزشی که ضبط می کنم در دنیا بی نظیر هستند.

نظرات